maanantai 3. marraskuuta 2014

Kameran ominaisuuksia

Valotus:

Teimme kokeiluna pienen kamerarallin valokuvauksen perusasetuksista.

Valotus:
Kuvia voi ali- tai ylivalottaa perusasetusten lisäksi, jos kuva näyttää omiin tarpeisiin liian valoisalta tai vastaisesti liian tummalta. Toimenpide on pääasiassa siis hienosäätöä varten.

Ylivalotus +0.3

Alivalotus -0.3Aukko:
Kameran aukolla voi säätää kuvan syväterävyyttä. Jos aukko on pieni, luonnollisesti kennoon pääsee vain vähän valoa, jolloin myös suljinaikaa täytyy hidastaa, muuten kuvasta tulee liian tumma. Pienellä aukolla syväterävyys on suuri, eli kuvassa tarkentuu myös kauemmaksi sijoittuneet objektit.
Suuri aukko päästää kennoon paljon valoa, jolloin sujinaikaa kannattaa nopeuttaa ylivalotuksen estämiseksi. Suurella aukolla on pieni syväterävyysalue.

Pieni aukko f16

Suuri aukko f1.4Suljin:
Kuvan sulkimen nopeus määrittää paljonko valoa kuvaan pääsee, Nopea suljin päästää vähän valoa, mutta sillä saa tarkempia kuvia liikkuvista kohteista. Hidas suljin päästää paljon valoa, mutta liikkuvat kohteet tärähtävät helpommin.

Nopea 1/100

Hidas 1/30
ISO:
Kuvan herkkyys on jäänne filmikameroista, jolloin filmeillä oli eri herkkyyksiä. Käytännössä herkkyydellä voi säätää paljonko kenno ottaa valoa vastaan. Pienellä herkkyydellä saa hyviä kuvia kun valoa on paljon. Suuri herkkyys on tarpeen kun kuvia otetaan hämärässä.
Pieni herkkyys ISO100

Suuri herkkyys ISO800


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti